Laddar

Saxofon

Saxofonen hör till gruppen träblåsare även om den vanligen tillverkas i mässing. Saxofonen hör till träblåsarna på grund av att ljudet skapas mha. ett enkelt rörblad.

Vi säljer alla slags saxofoner: sopransax, altsax, tenorsax och barytonsax. Sopranen och tenoren stäms i Bb med en oktavs mellanrum, medan alten och barytonen stäms i Eb med en oktavs mellanrum.

Saxofon

Saxofonen är ett träblåsinstrument tillverkat av mässing och är framförallt känt för sin framträdande roll i jazzmusik. Saxofonen kan även spelas som soloinstrument, i blåsorkester, samt i pop och rockmusik.

Saxofonens historia

Den första saxofonen skapades av den belgiska instrumentmakaren Adolphe Sax på 1840-talet och patenterades 1846. Sax var en flöjtist och klarinettist och sökte att skapa ett nytt instrument. Han skapade saxofoner av flera varierande tonarter, där de mest populära sorterna var saxofoner stämda i tonarterna Bb och Eb. 

Olika typer av saxofoner

Det finns många typer av saxofoner, och de fyra vanligaste typerna är sopran-, alt-, tenor- och barytonsaxofoner. Altsaxofonen är perfekt för nybörjare, särskilt yngre spelare, då det är den minsta typen av saxofon. Tenorsaxen är den vanligaste sorten av saxofonerna, och är vad personer vanligtvis tänker sig att en saxofon är. Sopransaxen har den ljusaste klangen, medan barytonsaxen som är den största typen även har den mörkaste klangen. Sopranen och tenoren stäms i Bb med en oktavs mellanrum, medan alten och barytonen stäms i Eb med en oktavs mellanrum. Hos oss hittar du alla typer av saxofoner; sopransax, altsax, tenorsax och barytonsax.

Sopransax

Sopransaxen är stämd i Bb och är saxofonen med den ljusaste klangen.

Altsax

Altsaxen är stämd i Eb och är en av de vanligaste typerna av saxofon. Denna är den minsta till storleken och passar därmed väl till nybörjare och barn som första instrument.

Tenorsax

Tenorsaxen är också en av de vanligaste saxofonerna och används av många kända spelare. Tenorsaxen är stämd i Eb, en oktav lägre än sopransaxen.

Barytonsax

Barytonsaxen är den största av saxofonerna och är stämd i Eb, en oktav under altsaxen. Barytonsaxen har en mörk och stämningsfull klang. 

Tillbehör till saxofoner

Hos oss hittar du ett flertal tillbehör till din saxofon. Här kan du exempelvis hitta bekväma remmar, rörblad, kapslar, stativ, fodral, samt nothäften och DVD:er som snabbt hjälper dig på traven när du vill lära dig spela. 

Remmar

Straps, även kallade remmar eller halsremmar, är ett måste för dig som spelar saxofon och övar längre perioder åt gången. Med en bekväm halsrem får du stöd när du spelar och kan få händerna fria när du exempelvis vill bläddra i noterna, justera notstället eller dylikt.

Rörblad

Som saxofonist kommer du att behöva byta rörblad regelbundet. Rörblad slits vid kontinuerlig användning och för hygieniska skäl är det också en fördel att byta ut rörbladen med jämna mellanrum. Hos oss finner du flera typer av rörblad av god kvalitet från kända instrumentskapare.

Saxofonkapsel

Saxofonkapslar är skydd för munstycket och kan monteras när du ställer undan saxofonen mellan spelningarna.

Stativ

Stativ är smidiga att ställa saxofonen på istället för att lägga den på golvet, ett bord eller en stol. Våra saxofonstativ är stabila och flexibla där du kan ställa in höjd och justera benen. De är även hopfällbara vilket gör dem enkla att transportera.

Fodral

Här hittar du hållbara saxofonfodral som ger ett säkert skydd för saxofonen under transport. Våra väskor och fodral är bekväma att bära samtidigt som de ger ett gott skydd för ditt intrument.

Nothäften & DVD:er

Hos oss hittar du en mängd nothäften och DVD:er för dig som vill öva på din saxofon och förbättra ditt spelande. Bläddra bland nothäften från olika genrer och nivåer.

Munstycken

För dig som söker ett nytt munstycke eller vill byta till ett annat form av munstycke kan du hitta ett flertal varianter från flera märken.

Rengöring

Håll saxofonen ren och fin genom att rengöra den utvändigt och invändigt regelbundet. Se till att göra rengöringen till en vana så att det inte fastnar gammalt smuts, damm och saliv i saxofonen. Vi har rengöringskit där du får med borstar och mikrofiberdukar för att göra rengöringen så snabb och effektiv som möjligt.