Laddar

Flygelhorn

Flygelhornet utvecklades så tidigt som 1890 i Tyskland av Ferdinand Julius Altrichter och användes först primärt som bandinstrument: Sedan 1930-talet har det använts av många jazzmusiker. Ett av de vackraste solon någonsin på flygelhorn spelades av Roberts Bakery Band of Great Britain under ledning av Colin Cranson.

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Flygelhorn – ett bleckblåsinstrument

Då man spelar på bleckblåsinstrument sätter musikern luften i svängningar före den åker in i resten av instrumentet. Instrumentet har ett munstycke, ett klangstycke som är namnet för den ofta trattformade del som ljudet kommer från. De flesta bleckblåsinstrument har ventiler som trycks ned och upp för att reglera luften som passerar igenom och skapar på det sättet ljud. Ju mindre resonansrum desto högre toner kan det frambringas.

Bleckblåsinstrumentens historia

Bleckblåsinstrument känns till från antikens Egypten. De första modellerna var bara ett metallrör utan munstycke. Senare lades det till en platta för att stöda läpparna och slutligen ett riktigt munstycke.
Lurarna från danska och skånska bronsåldern hade munstycken. På medelåldern började man experimentera med att tillverka instrument som inte enbart kunde spela naturtoner. De första försöken var en trumpet i två delar där den ena delen kunde skjutas in i den andra. Det blev för tungt och opraktiskt och ersattes av basunens system. Man tillverkade också långa och snäva trumpeter som kunde spela de mycket höga naturtonerna på en diatonisk skala. Hornet kunde spela flera toner mellan naturtonerna bl.a. för att tonerna kan regleras genom att man sätter vänster hand in i klockstycket. Man experimenterade med hål och klaffar som på träblåsarna, men utan lyckade resultat.

I familj med trumpeten

Flygelhornet har samma tonläge som många trumpeter och många trumpetister och kornettister kan också lätt spela på ett flygelhorn med en liten justering i tekniken. Hornet har oftast ett munstycke som är djupare och mer koniskt format än trumpetens (dock inte lika koniskt som ett hornmunstycke).
Vissa moderna flygelhorn har en fjärde ventil som sänker tonhöjden och ger ännu fler möjligher.

Flera slags flygelhorn

Flygelhornet är ett bleckblåsinstrument med ett munstycke format som en skål/ kopp. Flygelhornet är lite större än kornetten och trumpeten men är mer "kägelfomad" och har ett mjukare ljud. Flygelhornet har vanligtvis tre ventiler men kan också ha fyra.

I ett brassband är ljudet från flygelhornet ofta dolt bakom ljudet från kornetterna. Flygelhornet används ofta för att mjuka upp soundet och stöder blåsavdelningen i brassbandet. Kontrasten mellan den mjuka tonen från flygelhornet och den ljusa tonen från kornetten gör att flygelhornet ofta används som soloinstrument i brassbands och i jazzbands.

Spelteknik

Liksom trumpet och alla andra moderna bleckblåsinstrument bildar flygelhornet ljud när spelaren vibrerar med läpparna mot munstycket. Det skapar en vibrerande luftström i röret, luftfrekvensen kan ändras genom att man ändrar läppöppningen eller sättet man använder ansiktsmusklerna och läpparna på, också kallat "embouchure".

Kända flygelhornmusiker

Joe Bishop, medlem av Woody Herman-bandet 1936 var en av de tidigaste jazzmusikerna som spelade flygelhorn.
Shorty Rogers och Kenny Baker började spela flygelhorn i början av 50-talet.
Clark Terry använde det i Duke Ellingtons orkester i mitten av 1950-talet.
Chet Baker spelade in flera plattor med instrumentet på 1950- och 1960-talet.
Miles Davis tog instrumentet till nya höjder.

Bra hantverk och tillbehör

På grund av egen import kan vi garantera dig låga priser men fortfarande hög kvalitet på våra flygelhorn. Har du frågor om instrumentet eller tillbehör, hjälper vår kundservice gärna med att svara på frågor. Vi har dessutom kort leveranstid.