Laddar

Klarinett

Klarinetten hör till träblåsfamiljen även om instrumentet idag även framställs av andra material. Språkligt härstammar klarinetten från italienska – clarinetto. Ändelsen -etto antyder att det är tal om en liten clarino, dvs. trumpet. I klarinettens tidiga början påminde nämligen ljudet om en trumpet. Under årens lopp har klarinetten utvecklats till det mångsidiga instrument det är idag.

Skalmejans efterföljare

Det sägs att den moderna klarinetten härstammar från skalmejan, ett instrument man inte hör mycket om längre men som också hör till samma familj som blockflöjten. Omkring år 1700 utvecklades den första egentliga klarinetten i Tyskland och under början av 1800-talet utvecklades klarinettens moderna registerklaffar som gjorde det möjligt att spela i många fler olika tonlägen.

Klarinetten i centrum

Redan på 1700-talet var klarinetten ett populärt instrument. Mozart var en av de kompositörer som skrev många verk med klarinetten i fokus. Klarinetten har ett helt eget ljud som gör att den ofta får en framträdande roll i klassiska kompositioner.

Ett modernt instrument

Jazzmusiken är en annan genre där klarinetten också är ett viktigt instrument. I jazzens ungdom hade klarinetten stor betydelse i bl.a. New Orleans jazzbands och populariteten har bara ökat sedan dess, både i bands och som soloinstrument. Ett av de bästa exemplen är Benny Goodman – en sann klarinettvirtous som har inspirerat många.

Ett instrument med läckert ljud

Rent spelmässigt har klarinetten stor bredd. Det är det blåsinstrument som har störst tonregister, ända från det djupaste registret - även kallat skalmejaregistret - till den helt klara, ljusa klangen. Klarinetten kan låta både skör och kraftig och har ett härligt klart ljud.

Hög kvalitet till bra pris

Oavsett om du är nybörjare och vill köpa din första klarinett, eller om du är rutinerad musiker har vi rätt klarinett för ändamålet. Vi har klarinetter av hög kvalitet för alla nivåer.

Kom bra igång med din nya klarinett

Är du nybörjare kan det vara en bra idé att investera i undervisningsmaterial, antingen nothäften eller på DVD. Dessutom har vi allt tillbehör du kan behöva; stativ, rörblad och väskor/ fodral.
Vi har kort leveranstid och kan leverera inom ett par arbetsdagar.

Ett populärt instrument 

Klarinetten är tillsammans med saxofonen, ett av de mest populära blåsinstrumenten. Man kan spela på det helt solo eller tillsammans i en liten eller stor orkester. Det finns många möjligheter, klarinetten kan användas i så många olika musikstilar.