Laddar

Jakthorn

De första bleckhornen var mindre komplexa än moderna horn som består av mässingsrör med en trattformad öppning (klockstycket). De tidiga jakthornen spelade man på under jakt och först på 1800-talet blev det utrustat med ventiler. Jakthornsblåsning är en gammal tysk tradition som har spridits till andra länder och ses fortfarande ofta som ett fast inslag i jakten. Dessutom har jakthornet idag en fast och naturlig roll i många klassiska ensembler i hela världen.

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Ett transponerande instrument

Jakthornet är ett transponerande instrument som är ett musikinstrument som klingar i en annan ton än den ton som tex. visas i noterna. Det vill säga att det C som jakthornet spelar är inte samma C som ett piano skulle spela. 

Två slags jakthorn

Jakthornet hör till gruppen bleckblåsinstrument, det har inte ventiler utan kan endast spela naturtoner. Det finns i två varianter: Fürst Pless och parforce. Fürst Pless-hornet är ett litet horn och det som används mest till jakt. Det är stämt i tonen B och har en rörlängd på ca. 135 cm. Parforce-hornet finns i två versioner med en diameter på 51 cm respektive 34 cm. De här hornen är också stämda i B och har en rörlängd på ca. 270 cm. Parforce-hornen klingar en oktav djupare än Fürst Pless-hornet. Då man spelar jakthorn är det enbart musikerns embouchure, dvs. hur läppmusklerna används, som kan skapa olika toner. Eftersom längden på röret inte kan ändras kan man endast spela naturtoner på det.

Hornet är oftast tillverkat i mässing och kan vara lackerat eller försilvrat. Materialets tjocklek och längd påverkar hornets klang.

Jakthornet är ett bleckblåsinstrument

Då man spelar på bleckblåsinstrument sätter musikern luften i svängningar före den åker in i resten av instrumentet. Instrumentet har ett munstycke, ett klangstycke som är namnet för den ofta trattformade del som ljudet kommer från. De flesta bleckblåsinstrumenten har ventiler som trycks ned och upp för att reglera luften som passerar igenom och skapar på det sättet ljud. Ju mindre resonansrum desto högre toner kan det skapas.

Lite histora

Bleckblåsinstrumenten känns till från antikens Egypten. De första modellerna var bara ett metallrör utan munstycke. Senare lades det till en platta för att stöda läpparna och slutligen ett riktigt munstycke.
Lurarna från danska och skånska bronsåldern hade munstycken. På medelåldern började man experimentera med att tillverka instrument som inte enbart kunde spela naturtoner. De första försöken var en trumpet i två delar där den ena delen kunde skjutas in i den andra. Det blev för tungt och opraktiskt och ersattes av basunens system. Man tillverkade också långa och snäva trumpeter som kunde spela de mycket höga naturtonerna på en diatonisk skala. Hornet kunde spela flera toner mellan naturtonerna bl.a. för att tonerna kan regleras genom att man sätter vänster hand in i klockstycket. Man experimenterade med hål och klaffar som på träblåsarna, men utan lyckade resultat.

Först då ventilerna uppfanns kunde man lättare börja spela kromatiska skalor på alla bleckblåsinstrument.

Bra hantverk och tillbehör

På grund av egen import kan vi garantera dig låga priser men fortfarande hög kvalitet på våra instrument. Har du frågor om instrumentet eller tillbehör, hjälper vår kundservice dig gärna. Vi har dessutom kort leveranstid, redan ett par arbetsdagar efter genomfört köp på vår webshop anländer ditt nya jakthorn hem till dig!