Laddar

Trombon

Trombonen är också känd under namnet dragbasun eller basun. Trombonen hör till bleckblåsinstrumenten och har en djup klang. Då man drar i trombonens drag ändras rörlängden som luften passerar igenom och på så sätt ändras tonhöjden.

Trombon

Trombonen är ett fantastiskt instrument som du säkert har hört tidigare. Även om du inte har varit och sett en orkester kan du nämligen ha hört ljudet i komedier eller tecknade barnfilmer, den vanliga “ledsna” ljudeffekten som ofta hörs när något går fel är nämligen just en trombon. Det finns många känslor man kan förmedla med en trombon, vilket är en del av dess charm. Själva ordet trombon kommer från det italienska ordet tromba, för trumpet, plus suffixet “-one” vilket betyder stor. Tillsammans blir det alltså “stor trumpet”. På svenska kan man även säga dragbasun eller basun, det är samma instrument. Det finns också olika sorters, t.ex. tenor och alt. Trombonen kan beskrivas som en cylindrisk “tub” som har böjts till en lång “S-form”. Till detta kan man även lägga till ventiler, så att längden blir längre vilket också gör att tonen blir lägre.

 

Trombonens historia

Det var på 1300-talet som människor lärde sig konsten att böja metallrören i instrument. På så sätt kunde det vara kortare, men få ungefär samma effekt. Man insåg också tillslut att om man konstruerade trombonen så att man kunde förlänga och förkorta röret, så kunde man nå fler toner. Det var då det tog sin form som den har i dag. Den första personen som använde trombonen som ett självständigt instrument i en symfoni var faktiskt svensk. Han hette Joachim Nicolas Eggert och skrev det stycket 1807, när han bara var 28 år gammal. Trombonen kan dock som sagt användas i många olika syften, som t.ex. för ljudeffekter. För att få till olika effekter i instrumentet kan man använda flera olika “tillägg”. Till trombonen finns så kallade “mutes”, eller sordiner som det också heter på svenska. Vissa typer av sordiner kan man hålla framför själva öppningen och själv manövrera fram och tillbaka för att få den kända “wah-wah-wah”-effekten, ofta använd i komedier. Till detta syfte kan man faktiskt använda gummidelen av en avloppsrensare (alltså själva sug-delen).

 

Olika tillbehör

Det finns självklart en mängd andra tillbehör som du kan använda till din trombon. Vi på DanGuitar säljer flera av dessa. Nedan följer en lista över vilka typer vi har, samt en kort beskrivning varför det är bra att ha:

 

  • Munstycke. Det medföljer oftast munstycke till tromboner, men om inte eller om det behöver bytas ut så säljer vi separata munstycken i bra kvalité.
  • Fett. Det är oerhört viktigt att kontinuerligt smörja in dina bleckblåsinstrument, dit trombon ju hör. Detta säljer vi till ett bra pris. 
  • Väskor. Ska du ta med dig ditt instrument till olika platser är det viktigt att investera i en väska anpassad för det specifika instrumentet. Det skyddar från skador, gör det lättare att transportera, och har dessutom ofta plats till exempelvis noter och fett.
  • Stativ. När du inte spelar på din trombon kan det vara bra att ha ett särskilt stativ som den kan vila mot.

 

Vi tycker att trombonen är ett av de roligaste instrumenten att spela, just eftersom det har så mycket karaktär, och många anpassningsmöjligheter. Vi hoppas att du hittar det du söker på sidan. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice, vars information du hittar längst ner på sidan.