Laddar

Mikrofon

Brett urval av bra mikrofoner till alla slags ändamå; helt "vanliga" mikrofoner, trådlösa mikrofoner, myggmikrofoner, headset-mikrofoner samt alla slags mikrofontillbehör som mikrofonkablar, mikrofonstativ mm. Allt i professionel kvalitet men till förmånliga priser.

Hur ska man koppla en mikrofon?

En mikrofon kan kopplas till i stort sett alla ljudingångar. Allt som behövs är de rätta kablarna. Ska du bara använda mikrofonen till sångövning hemma så är en billig lösning att välja en gitarrförstärkare som högtalare, eftersom den har inbyggd förstärkare och är lätt att använda. En annan lätt lösning, med bättre ljud, är att koppla mikrofonen till en aktiv högtalare. Det ger jättebra ljud men har endast en ingång för mikrofonen, vill du koppla i fler mikrofoner behöver du ett PA-system.

Olika slags mikrofoner

En mikrofon är inte bara en mikrofon. De är tillverkade enligt vad de ska användas till. En mikrofon gjord för att sitta framför eller i en bastrumma kan inte återge en människoröst lika nyanserat som en mikrofon utvecklad för studiobruk. 
Ska en mikrofon användas till live-uppträdanden ska den först och främst vara robust och ha en karaktäristik som kan fånga upp det som sägs eller sjungs i den. Det vanligaste är cardioid eller på svenska; njurkaraktäristik. 

Då man riktar känsligheten i den riktning som man talar eller sjunger undgår man att mikrofonen tar onödigt ljud med som tex. monitorljud. Är man inte van vid att tala i mikrofon håller man den kanske för lågt ned eller riktar åt fel håll och då är det ju ingen som hör. Det är vikigt att mikrofonen är nära munnen, om den så står på ett stativ eller om man håller den i handen.

Ska man hålla föredrag och rör sig i olika riktningar kan det vara bra att ha ett trådlöst headset eller en myggmikrofon. Då kan man prata på utan att bekymra sig om var mikrofonen är. 
 
I vårt sortiment hittar du alla slags mikrofoner, till alla olika syften. Om man sjunger är mikrofonen Thornton DM109 eller den lite bättre Omnitronic VM-200 S bra alternativ. Vill du ha ett trådlöst system kan vi rekommendera produkter från Karsect.

Skillnaden mellan dynamisk och kondensatormikrofon

"Helt fyrkantigt" var praxisen under många år att dynamiska mikrofoner används till live-situationer medan kondensatormikrofoner användes i studior. Riktigt så strikt uppdelat är det inte längre. Dynamiska mikrofoner har också alltid använts mycket i studior. De senaste 15-20 åren har kondensatormikrofonerna intagit scenen med riktigt bra vokalmikrofoner. 

Dynamiska mikrofoner är generellt mer hållbara och tål bättre tuffa förhållanden. Många bands har mikrofoner som liknar skrot, men som fortfarande fungerar bra. 

Kondensatormikrofoner är ofta känsligare men har bättre upplösning och superbra transientåtergivning. Sagt på ett enklare sätt, de är generellt bättre på att framhäva detaljer. De fångar bättre upp om man talar eller sjunger direkt i dem. Det är svårt att framhäva den ena typen över den andra, men vill man generalisera så klarar sig dynamiska mikrofoner fint i ett högljutt rockband. Kondensatormikrofonen kan å andra sidan återge tal och instrument tydligare.