Laddar

Banjo

Banjon är ett stränginstrument som finns i många olika varianter. Du kan tex. välja mellan en 4-strängad tenor-/ plektrumbanjo, en 5-/ 6-strängad gitarrbanjo, 8-strängad mandolinbanjo eller en 4-strängad ukulelebanjo, dessa är de vanligaste modellerna. De har alla sitt eget ljud och utformning och stäms på olika sätt.

Hur ska banjon stämmas? 

Vanligtvis stäms en banjo på följande sätt:
En 4-strängad tenorbanjo: c-g-d-a
En 4-strängad plektrumbanjo: c-g-h-d
En 5-strängad banjo: g-d-g-h-d
En 6-strängad gitarrbanjo: e-a-d-g-h-e
(Den första tonen är översta strängen)

En lång historia

Den amerikanske presidenten Thomas Jefferson kallade banjon för slavarnas instrument eftersom det var slavarna som tog instrumentet med sig till USA från de afrikanska och arabiska länderna. På den tiden gjordes banjon av en ihålig pumpa eller rova. Sedan dess har instrumentet utvecklats en hel del och består idag av en trä- eller metallram med skinn över resonanslådan, som på en trumma, och en lång hals.

Olika versioner för olika ändamål

Den 4-strängade versionen används ofta i jazz eller irländsk folkmusik och man spelar med plektrum. Den 5- och 6-strängade banjon används ofta i allt från klassisk musik till bluegrass och amerikansk folkmusik och country. I dessa musikstilar spelar man med fingrarna och så att säga plockar på strängarna. En gitarrbanjo stäms och används på samma sätt som en gitarr. Mandolinbanjon har kortare hals och ukulelebanjon kortare greppbräda.

Ett folkligt instrument

Förr användes banjon ofta av kringresande musiker som spelade på marknader och andra större församlingar, främst i USA. Under 1900-tallet ökade banjons popularitet och utvecklingen av instrumentet bidrog till att det även började användas i flera olika musikstilar. Idag finns banjon i så många olika slags varianter och används i alla slags musikstilar. 

Många olika slags banjor i vårt sortiment

Vi importerar själva våra banjor och har modeller både för nybörjare och mer rutinerade musiker. Förutom banjo har vi även tillbehör du kan behöva som väskor, strängar, undervisning osv. så att du helt säkert kommer igång på bästa sätt.

Bra hantverk

Eftersom vi själva importerar kan vi erbjuda banjor till förmånliga priser men fortfarande av bra kvalitet. Vi har banjor till både barn och vuxna. Är du osäker på vilken modell du ska välja kan vi så klart kontaktas för hjälp.

Få allt du behöver

Som vi tidigare nämnde har vi också ett brett urval av kvalitetssträngar, hållbara och fodrade banjoväskor  samt undervisningsmaterial, allt du behöver för att komma igång på bästa sätt. Dessutom kan vi rekommendera en av våra stämapparater eller tuner med metronom, så att banjon alltid är rätt stämd under övningen eller konserten. 

Vi sköter om din banjo

Före din banjo levereras kontrollerar vi den, stämmer den och ser till att allting är i bra skick, så du kan vara säker på att din banjo är mer än redo för att bli spelad på då den anländer. Har du frågor eller vill du ha hjälp med att genomföra ett köp online ställer vår kundservice gärna upp med råd och vägledning. När du väl har genomfört köpet levererar vi redan efter ett par dagar.

Hos oss får du den bästa servicen:
Före banjon levereras justeras halsen och stallet
och stängarna monteras.