Laddar

Kornett

En kornett är ett bleckblåsinstrument. Den liknar en trumpet men är mer kompakt och har annat ljud, en trumpet har lite skarpare ljud än en kornett.

Kornetten uppfanns på 1800-talet och användes främt i brassbands. Kornetten fick ventiler före trumpeten. Den härstammar från det franska posthornet ca. 1820. En av de första som tillverkade modern kornetter var parisiske Jean Aste år 1828 och fick bättre utvecklade stämpelventiler av Heinrich Stölzel och Friedrich Blühmel som tog instrumentet till en högre nivå. I början på 1800-talet uppfann dessa två instrumentmakare nästan samtidigt ventilerna som fortfarande används idag.

4 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

4 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

I familj med trompeten

Kornetten hade ventiler redan from. 1814 men först cirka 100 år fick även trumpeten ventiler. Kornetten och trumpeten har nästan samma spelteknik men olika klangfärg.

Bleckblåsinstrumentens historia

Då man spelar på bleckblåsinstrument sätter musikern luften i svängningar före den åker in i resten av instrumentet. Instrumentet har ett munstycke, ett klangstycke som är namnet för den ofta trattformade del som ljudet kommer från. De flesta bleckblåsinstrument har ventiler som trycks ned och upp för att reglera luften som passerar igenom och skapar på det sättet ljud. Ju mindre resonansrum desto högre toner kan det frambringas.

Bleckblåsinstrument känns till från antikens Egypten. De första modellerna var bara ett metallrör utan munstycke. Senare lades det till en platta för att stöda läpparna och slutligen ett riktigt munstycke.
Lurarna från danska och skånska bronsåldern hade munstycken. På medelåldern började man experimentera med att tillverka instrument som inte enbart kunde spela naturtoner. De första försöken var en trumpet i två delar där den ena delen kunde skjutas in i den andra. Det blev för tungt och opraktiskt och ersattes av basunens system. Man tillverkade också långa och snäva trumpeter som kunde spela de mycket höga naturtonerna på en diatonisk skala. Hornet kunde spela flera toner mellan naturtonerna bl.a. för att tonerna kan regleras genom att man sätter vänster hand in i klockstycket. Man experimenterade med hål och klaffar som på träblåsarna, men utan lyckade resultat.

Först då ventilerna uppfanns blev det lätt att spela kromatiska skalor på alla bleckblåsinstrument.

Spelteknik

Liksom trumpet och alla andra moderna bleckblåsinstrument bildar kornetten ljud når musikern vibrerar med läpparna mot munstycket. Det skapar en vibrerande luftström i röret, luftfrekvensen kan ändras genom att ändra på läppöppningen eller beroende på hur man använder ansiktsmuskler och läpparna, också kallat "embouchure".

Utan ventiler kan musikern endast bilda naturtoner, ventilerna ändrar längden på den vibrerande lufströmmen och gör det därmed möjligt att spela kromatiskt.

En kornett kan vara stämd i Bb eller i A, men det finns också kornetter stämda i Eb. De kallas för ess-kornett eller soprankornet. Eb-kornetten är ett fast inlag i brass-bands tillsammans med flera Bb-kornetter.