Laddar

Eufonium

Eufoniet är tenormedlemmen i tubafamiljen och ett utpräglat solistinstrument i tenorstämmor. Ett eufonium har mjukt ljud och även om det är stämt i Bb som barytonhornet så ljuder det här hornet bättre i djupare register. Det överlappar en del av tubans tonregister så när eufoniet inte spelar solostämmor supplerar det ofta tubastämman. Eufoniet har oftast fyra ventiler. 

1 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

1 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Eufonium – ett bleckblåsinstrument

Då man spelar på bleckblåsinstrument sätter musikern luften i svängningar före den åker in i resten av instrumentet. Instrumentet har ett munstycke, ett klangstycke som är namnet för den ofta trattformade del som ljudet kommer från. De flesta bleckblåsinstrument har ventiler som trycks ned och upp för att reglera luften som passerar igenom och skapar på det sättet ljud. Ju mindre resonansrum desto högre toner kan det frambringas.

Spelteknik

Liksom trumpet och alla andra moderna bleckblåsinstrument bildar eufoniet ljud når musikern vibrerar med läpparna mot munstycket. Det skapar en vibrerande luftström i röret, luftfrekvensen kan ändras genom att man ändrar läppöppningen eller sättet man använder ansiktsmusklerna och läpparna på, också kallat "embouchure".

Dubbla klockstycken

I USA uppfann man ett eufoniuim med dubbla klockstyckden med en mindre klocka utöver den vanliga. Det gjorde att musikern kunde byta klocka i vissa avsnitt eller enbart för vissa toner genom att använda en extra ventil. Den mindre klockan användes för att härma trombonljudet.

Viktiga eufonister

I eufoniets historia har det funnits många minnesvärda musiker. Man brukar tala om tre viktiga undervisningslinjer: den amerikanska, den brittiska och den japanska.

Alfred James Phasey (1834-1888), engelsk baryton- och eufonist som är känd för att ändra borrningen i baryton-saxhornet (föregångaren till barytonhornet) och därmed skapa det första riktiga eufoniet.
Steven Mead, engelsk eufonist och professor vid Royal Northern College of Music. Arbetar på internationell nivå för att främja det engelska eufoniumljudet.
David Thornton, förste eufonist i Black Dyke Band och elev hos Steven Mead. Han är känd för att ha vunnit flera prestigefyllda internationella tävlingar.
Simone Mantia (1873-1951), italienskfödd amerikansk eufoniumvirtuos som var den första som spelade in musik med eufonium i USA.
Leonard Falcone (1899-1985), italienskfödd amerikansk eufonist som är arrangör för Euphonium Festival, den viktigaste sammankomsten för eufonister i USA. 
Toru Miura, japansk professor i eufonium vid Kunitachi College of Music. Tilldelades som solist en Lifetime Achievement Award vid den internationella Tuba Euphonium Association (tidigare TUBA) för att främja instruments popularitet.

Bleckblåsinstrumentens historia

Bleckblåsinstrument känns till från antikens Egypten. De första modellerna var bara ett metallrör utan munstycke. Senare lades det till en platta för att stöda läpparna och slutligen ett riktigt munstycke.
Lurarna från danska och skånska bronsåldern hade munstycken. På medelåldern började man experimentera med att tillverka instrument som inte enbart kunde spela naturtoner. De första försöken var en trumpet i två delar där den ena delen kunde skjutas in i den andra. Det blev för tungt och opraktiskt och ersattes av basunens system. Man tillverkade också långa och snäva trumpeter som kunde spela de mycket höga naturtonerna på en diatonisk skala. Hornet kunde spela flera toner mellan naturtonerna bl.a. för att tonerna kan regleras genom att man sätter vänster hand in i klockstycket. Man experimenterade med hål och klaffar som på träblåsarna, men utan lyckade resultat.

Bra hantverk och tillbehör

På grund av egen import kan vi erbjuda låga priser men fortfarande hög kvalitet på våra eufonium. Har du frågor om instrumentet eller tillbehör, hjälper vår kundservice gärna med att svara på frågor. Vi har dessutom kort leveranstid.