Laddar

Piccoloflöjt

En piccoloflöjt, eller bara piccolo, är en liten tvärflöjt. Precis som tvärflöjten är piccoloflöjten stämd i C, men en oktav över. Vi har piccoloflöjter av bra kvalitet till förmånliga priser, du kan se vårt urval här på sidan.

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

En piccoloflöjt - eller för inkarnerade bara "en piccolo" - är något i närheten av det finaste instrument man kan spela på. Piccolon är bland orkesterns ömtåligaste och finaste instrument, men samtidigt låter en piccoloflöjt gott och vettigt att spela på utan ackompanjemang.

En piccoloflöjt?!

Piccoloflöjten är liksom andra blockflöjter en träblåsare, för som ni kommer att se är piccolon från blockflöjtsfamiljen. Piccoloflöjten har ett mycket lätt och nästan skarpt och genomträngande ljud, vilket gör den mycket lämplig för att "färglägga" orkesterns ljudbilder. Kompositörer som Antonio Vivaldi har komponerat massor av musik som passar piccoloflöjten otroligt bra.

I Wolfgang Amadeus Mozarts opera "Trollflöjten" är det en piccoloflöjt som spelar huvudrollen, och operan är så vitt bekant den första kompositionen där piccoloflöten var tänkt som en så framträdande roll!

Transponera en piccolo?

Ja, piccoloflöjten är, som så många andra blåsinstrument, ett transponerande instrument. Piccoloflöjten spelar alltså en annan ton i praktiken än den i tonerna för piccoloflöjten. För piccoloflöjten är det transponerande elementet dock bland de enklaste i orkestern. Musik skriven för piccolo skrivs exakt en oktav lägre än vad musiken låter när du spelar den på din piccoloflöjt.

Mer om piccoloflöjter

Mycket har sagts och skrivits om piccoloflöjten genom tiden - en del av den är inte precis snygg heller, men piccolon är ett trevligt instrument som ser till att du alltid hörs framför de andra när du spelar piccoloflöjt.