Laddar

Cajon

En cajon – eller cajontrumma  – kommer från spanska ordet cajon (uttalas ka-hon") och betyder "låda" vilket instrumentet också i princip är; en låda som man sitter och slår på. Idag finns det mer eller mindre avancerade modeller, man kan se dem både hos gatumusikanter eller i professionella ensembler.

7 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

7 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Lite historia 

Cajon användes av afrikanska slavar i USA men kan även spåras till  bl.a. Peru, där slavar använde fiskelådor som cajon, och till slavarna i Cuba som använde olika slags lådor. Det antas vara ett afrikanskt instrument från början.

Sydamerikanska rytmer

Cajonen används fortfarande i dag i både cubansk och peruansk musik men har utvecklats en hel del under årens lopp och är idag ett populärt och mångsidigt instrument.

Flamenco

På 1970-talet besökte den berömda spanska gitarristen Paco de Lucia Peru och fick i den förbindelsen en cajon som gåva av den peruanska kompositören Caitro Soto. Det blev början för cajonen som fast element i flamencomusiken. En cajon som används i flamenco har ofta en gitarrsträng monterad på undersidan av lådan som ger ett raspigare och råare ljud.

Cajonens form

Cajonens alla sex sidor är vanligtvis av trä. På fem av sidorna är tjockleken vanligen omkring ett par cm. medan framsidan är en tunnare fanérskiva. På baksidan finns ljudhålet. Toppen har ofta någon slags stoppning som man sitter på medan man spelar.

Spelteknik

En cajon kan ge överraskande varierat ljud beroende på var på lådan man slår och hur man slår. Slår man på själva lådan är ljudet mörkt och djupt. Slår man på kanterna är ljudet mer raspigt. Man kan spela med händerna, fingrarna, fötterna - experimentara dig fram och du kommer at bli överraskad över alla möjligheter.

Cajonen i dag

I dag har cajonen spridit sig till många andra musikstilar än den sydamerikanska och spanska. Den är populär i både akustiska upplägg men även i hårdrock. Allt är möjligt! 

Kom bra igång

Med vår Dimavery CAJ-120 standard-cajon kommer du bra igång med att spela cajon, om du är helt ny på instrumentet. Den är 30 x 50 cm i storlek.
En cajon är det perfekta instrumentet att ta med sig på resa. Den väger inte mer än 5 kg - och så är det bara att komma iväg. 

Brett urval

Cajonens popularitet har vuxit under senare år. Hos oss kan du köpa din egen cajon och vara säker på att få en som är av bra kvalitet. Eftersom vi själva står för importen får du den dessutom till bra pris.