Laddar

ESP Ltd

ESP (Electric Sound Products) är en Japansk fabrikant som framställer högkvalitets elgitarrer och elbasar under namnen ESP och LTD. ESP började ursprungligen med att producera reservedelar till elgitarrer, bl.a. kroppar och halsar till Robin Gitarrs, Schecter Gitarr Research, Kramer och DiMarzio. I början av 80-talet har ESP även en mindre produktion av elgitarrer som de utför på beställning, och 1985 kommer George Lynch till Japan tillsammans med sitt band Dokken

1 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

1 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Strömliknande produktion

I den förbindelsen får George Lynch behov av en ny hals till sin gitarr och han hamnar i ESP’s butik i Tokyo. George Lynch upptäcker ESP’s custom-byggda elgitarrer och blir så exalterad att han beställer den modell som vi senare kommer att känna som ESP Kamikaze. Kamikaze kommer i handeln och den uppnår stor succé, vilket leder till att ESP övergår till serieproduktion. Det är i denna period att ESP lanserar M1 Standard, MI Custom, Horizon Custom och Surveyor-basen. ESP uppnår ytterligare berömmelse i förbindelse med Metallicas intåg på metalscenen. Bl.a. så kastar James Hetfield sin kärlek på Explorer-modellen (ESP EXP/MX) vilket ledde till att ESP’s elgitarrer blev mer och mer efterfrågade. En ESP EXP/MX kostar idag mera om man hittar den begagnad än den på den tiden kostade som ny.

Udbredelse af kvaliteten fra ESP

ESP elgitarrer och elbasar har från början varit mycket exklusiva och kostbara instrument avsedda att uppfylla de kvalitetskrav som professionella musiker har. 1995 beslutar ESP dock att introducera LTD-serien för att ge en större mängd gitarrister tillgång till ESP’s eftertraktade modeller. Skapat för att producera ESP’s produkter av hög kvalitet till ett mera överkomligt pris.

ESP är idag bland de största gitarrleverantörerna inom heavy metal-genren och ESP-gitarrer används bl.a. av Jeff Hanneman, James Hetfield, Kirk Hammet, John Carpenter, Dave Mustaine, Adam Darski och Alexi Laiho.