Laddar

Akai

Akai hör till de företag i musikinstrumentbranschen som har satt en eftertryckligt prägel på det sätt vi skapar och tänker musik på. Den mobila hemmastudion, samplern och den alltid närvarande MPC’n är alla utrustning som har sitt ursprung hos Akai.

Akai grundades i 1946 och sysslade de första många åren primärt med utveckling, försäljning och produktion av hi-fi-utrustning, såsom bandspelare, skivspelare, förstärkare, mikrofoner och högtalare. 1984 väljer Akai att expandera sina aktiviteter inom musikinstrumentbranschen och grundar Akai Professional.

Inga produkter hittades

Mobilstudien

Akai Professional lanserar i deras första par år en rad markerande produkter, bl.a. MG1212, den första bärbara mobila musikstudion som kunde spela in upp till 12 spår på ett VHS-band. Akai AX-80, en 8-stämmig analog synthesizer med splitfunktion. och S612, en 12-bit digital sampler i rackformat. Akai’s produkter intar musikbranschen med storm och de sätter alla sin tydliga prägel på 80-talets musikbild. Men Akai’s största bedrift och den mest inflytelserika produkt som Akai står bakom blir MPC’n.

Genombrottet med MPC

1988 lanserar Akai MPC60, som är utvecklad via ett samarbete mellan Akai Professional och Roger Linn. Trummaskiner hade, under 80-talet, uppnått stor utbredning och hiphop använde i stort omfång Akai-samplern till att spela in delar av existerande utgivningar för att använda dessa som grund för nya kompositioner. MPC60 var en 16-stämmig polyfonisk 12-bit/40kHz sampler och 99-spårs sequencer designad till att kunna fungera som en allt-i-en musikproduktionsenhet som samlade trummaskinen och samplern i en enhet, samtidigt med att den var prissatt så den var överkomlig för den utövande musikern. Med fyra MIDI-utgångar och sin interna sequencer kunde MPC60 synka med externa sequencers och synthesizers således att den kunde inta rollen som den centrala styrningsenheten i en studiouppsättning. MPC’n och dess efterföljare, bl.a. den framgångsrika Akai MPC3000, blev snabbt oumbärlig för dåtidens elektroniska musiker och man har svårt att förställa sig hur hiphop- och rap-musiken hade utvecklat sig om vi inte hade haft den. MPC’n är idag, 30 år efter att den lanserades, det primära verktyget för den kreativa elektroniska musikern, bl.a. för megastjärnor som Kanye West, J Dilla, Dr. Dre och Marc Ronson. 

Från rullband till hårddiskinspelare

Samtidigt med att Akai’s MPC intar musikerscenen så intar Akai’s harddisk recorders studiomiljön. 1993 lanserar Akai deras första digitala harddisk recorder och den efterföljs 1994 av DR8 och av DR16 i 1995. Akai’s DR harddisk recorders utmärker sig genom att kunna spela in ljud i en kvalitet som kunde mäta sig med dåtidens spolbandsinspelare samtidigt med att de var betydligt lättare att använda. Och så sparade man studiorna utgiften att behöva anskaffa sig de dyra ½” och 1” spolbanden. 

Ekonomiska fluktuationer - tillbaka till MPC

1999 övertas Akai Professional av en grupp amerikanska investerare och det blir början på en blodfattig period i Akai Professionals långa historia. Strömmen av spännande nya produkter stannar upp lite och marknaden för harddisk recorders övertas med tiden av andra producenter, speciellt Roland och Alesis ADAT. 2004 övertas Akai Professional av Jack O'Donnell, som nu, utöver att äga Denon, M-Audio, Numark och Alesis också äger Akai. O’Donnell får ordnat upp Akai Professional och för Akai tillbaka till sina kärnkompetenser. Under O’Donnell börjar Akai vidareutveckla på MPC’n och lanserar i 2012, MPC Renaissance och MPC Studio och i 2017 lanseras de nyaste och mest uppdaterade utgåvorna av MPC’n som vi hittills har sett, nämligen MPC Live och MPC X. Dessutom expanderar Akai kraftigt via ett bredare varusortiment som nu också omfattar MIDI keyboard, controllers, trummaskiner, skivspelare och software. 
Det ”gamla” Akai, som grundade Akai Professional i 1984 gick i 2000 i konkurs med en skuld på 1,1 miljard dollar, med god hjälp av styrelseordföranden, James Ting. Som enligt uppgift hade begått förmörkelse för 800 miljoner dollar.