Laddar

Tvärflöjt

Tvärflöjten hör till träblåsinstrumentfamiljen. Den tillverkades ursprungligen av trä men tillverkas idag vanligtvis av metall. Man kombinerar ofta olika material och det är just materialet som har stor betydelse för flöjtens klang. Man blåser i flöjten från sidan, det är ca. 65 cm långt och byggt i tre delar.

Gudarnas instrument

Vi ska långt tillbaka i tiden för att hitta den första tvärflöjten. Det sägs att den kan spåras helt tillbaka till 800 f.Kr. - dock inte i samma utformning som vi känner den idag. Om det är sant eller inte är svårt att veta, men tvärflöjten sägs ha varit populär hos gudar. Till exempel den hinduistiska guden Krishna avbildas ofta med en tvärflöjt.

Från Asien till Europa

Tvärflöjten stammar ursprungligen från Asien varifrån den har spridits till Europa. Första gången den nämns i europeiska sammanhang är på 1200-talet. Under medelåldern och renässansen hade den inte hög status. Fram till 1600-talet användes tvärflöjten mest som signalgivare inom militären. 

Tvärflöjten i finare kretsar

På 1600-talet steg tvärflöjtens popularitet. Instrumentets kvalitet förbättrades på flera sätt och flöjten blev mer användarvänlig. T.H. Böhm gjorde den avgörande förbättringen omkring 1850 då han skapade den cylindriska formen och gjorde den till den tvärflöjt som vi känner och använder idag. Den cylindriska formen ökade populariteten hos musiker och musikälskare.

Stort urval av kompositioner

Under barockeran skedde en stor utveckling i tvärflöjtens repertoar. Det skrevs massor med kompositioner för tvärflöjt – bl.a. av Vivaldi och Mozart, så gillar du barockmusik och rokokotiden är tvärflöjten rätta instrumentet att spela på. 

Tvärflöjten i modernare tider

Gillar du modern musik finns det även där mycket musik för tvärflöjt. Till exempel inom jazz används flöjten flitigt och också inom rockmusik har den använts mycket, tex. Ian Andersen från Jethro Tull har varit en av flera rockmusiker som har haft tvärflöjten som ett fast inslag i sin musik. 

Tvärflöjtens närmaste familj

Den vanligaste tvärflöjten är C-tvärflöjten. Den används både som soloinstrument och som medlem i kammarensembler och orkestrar. I flöjtfamiljen finns också altflöjt och basflöjt som klingar en kvart respektive en oktav under den vanliga tvärflöjten. Piccoloflöjten klingar en oktav över tvärflöjten. 

Flöjter till nybörjare och rutinerade flöjtister

Oavsett om du är helt nybörjare på instrumentet eller om du har spelat flöjt en längre tid hittar du ett instrument av bra kvalitet hos oss. Våra nybörjartvärflöjter har klaffar av bra kvalitet och en fin klang. 

Egen import med hög kvalitet

Som med många av våra andra instrument står vi själva för importen av våra tvärflöjter. Därför kan vi sälja våra instrument till ett förmånligt pris men fortfarande hålla kvaliteten på hög nivå.

Lär dig behärska din tvärflöjt

Kom bra igång med att spela med hjälp av vårt undervisningsmaterial på DVD eller med notböcker för tvärflöjt.