Laddar

Sigma

Tittar man på Sigmas urval av westerngitarrer, så finns det en slående likhet mellan Sigmas modeller och de utsökta, handbyggda instrument, som C.F. Martin står för - allt från modellnamn till design och råmaterial. Det är ingen slump, men det kräver en förklaring.

Slutet av 1960-talet var en svår tid för amerikanska gitarrfabrikanter. Japanska producenter översvämmade marknaden med instrument som var fantastiskt utförda och som kostade betydligt mindre än motsvarande amerikanska modeller. Dessa gitarrer hotade i stigande grad de amerikanska fabrikanternas dominans på marknaden, och ett par amerikanska företag reagerade på denna utveckling genom att starta sin egen produktion av prisbilliga kvalitetsinstrument i öst.

5 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

5 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

C.F. Martin: en firstmover som leder Sigma

En av de första fabrikanter, som tog detta steg var C.F. Martin. 1970 grundade Martin Sigma och började producera kopiutgåvor av egna handbyggda, amerikanska modeller. Martin skötte själv utbildningen av personalen och införde en noggrann kvalitetskontroll, vilket snart gjorde Sigma till ett världskänt märke, när det handlade om prisbilliga westerngitarrer framställda i öst. Sigma ägs idag av tyska AMI, som framgångsrikt fortsätter den tradition som Martin etablerade för över 40 år sedan.