Laddar

Fender Telecaster

Fenders Telecaster är den första kommersiellt framgångsrika elgitarr i världen och den elgitarr som startade allt.

Efter andra världskriget hade Big Bands gått ur modet och avlösts av små band som spelade boogie-woogie, rhythm & blues, western swing och honky-tonk. Många av dessa band använde jazzgitarrer med mikrofoner men de kunde inte spela tillräckligt högt, var instabila, sårbara och mycket dyra. Fender såg därför en marknad för en billigare elgitarr som var stämstabil och som kunde spela högt utan att mikrofonerna löpte amok. Han gick därför igång med att utveckla ett nytt elgitarr-koncept som omfattade en massiv kropp utan hålrum, en separat hals som kunde bultas på den massiva kroppen samt en enda mikrofon. Den förste utgåvan av Telecastern hette inte Telecaster utan kallades istället för Fender Esquire. Fender lanserade Esquire i 1950 och följde få månader efter upp med en modell med två mikrofoner som Fender kallade för Broadcaster. Gretsch klagade dock över namnet eftersom Gretsch också hade en elgitarr ute som de kallade för Broadkaster, med ”K”. Fender omdöpte därför gitarren till Telecaster, vilket är det namn vi känner idag.

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Fender Telecaster: en ikon

Telecastern kan fortfarande förvärvas i sin ursprungliga form men den finns idag, också i ett hav av utgåvor med olika typer av kroppar, halsar, greppbrädor och mikrofoner. Fenders berömda gitarrbyggare, Roger Rossmeisl, står i 1968 bakom Telecaster Thinline-modellen som är en semiakustisk Telecaster med F-hul och 2 Wide Range humbuckers. I 1972 lanserar Fender en modell som heter Fender Telecaster Custom. Telecaster Custom är ett försök på att möta de gitarrister som söker en Telecaster med ett tjockare ljud och ett kraftigare rock’n’roll-uttryck. 1972 lanserar Fender även Telecaster Deluxe-modellen som är en Telecaster-modell med konturerad kropp, Stratocaster-huvud och två Wide Range Humbuckers. Den nästa intressanta Telecaster-modellen kommer först i slutet av 80-talet då Fender, efter att ha lidit under sviktande kvalitet under CBS administration upp genom 70-talet, försöker att återuppliva Telecastern med en modell som mycket väl kunde gå och bli en modern klassiker. Telecaster Plus är utförd med en kropp i poppel med en topp i ask eller alträ varpå det har monterats en lönnhals med lönn-greppbräda. Telecaster Plus är utrustad med Lace Sensor mikrofoner och produceras fram till mitten av 90-talet.

Fenders Telecaster är idag en oumbärlig del av Fenders sortiment och den fås också i mera prisbilliga utgåvor hos Squier. Dess markanta och närvarande ton och dess ärliga och rättframma utryck gör den till en av de mest framgångsrika elgitarrdesigns som vi någonsin har sett.