Laddar

Fender Stratocaster

Fender har sina rötter i en affär som Leo Fender grundade i 1938, i Fullerton, Californien. Som utbildad elektroniktekniker livnärde Fender sig genom att reparera radion, skivspelare, förstärkare, högtalarsystem, musikinstrumentförstärkare samt genom försäljning och uthyrning av PA-system som Fender själv designade och byggde. Leo blev fascinerad av de designfel som dåtidens musikinstrumentförstärkare hade, och började själv bygga och modifiera förstärkare. I början av 40-talet började Fender att designa och sälja sina egna musikinstrument och förstärkare.

Big Bands hade gått ur modet efter andra världskriget och avlöstes av små band som spelade boogie-woogie, rhythm & blues, western swing och honky-tonk. Många av dessa band använde jazzgitarrer med mikrofoner men de kunde inte spela tillräckligt högt, var instabila, sårbara och mycket dyra. Fender såg därför en marknad för en billigare elgitarr som var stämstabil och som kunde spela högt utan att mikrofonerna löpte amok. Han gick därför igång med att utveckla ett nytt elgitarr-koncept som omfattade en massiv kropp utan hålrum, en separat hals som kunde bultas på den massiva kroppen samt en enda mikrofon. Resultatet blev det vi idag känner som Fender Telecaster.

5 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

5 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Telecastern mottar dock en del kritik. Det märks speciellt från dåtidens ledande gitarrister att Telecastern borde ha haft individuellt justerbara sadlar, fyra eller fem mikrofoner, att det saknas ett vibratosystem och att Telecastern kunde förbättras genom att göra kroppen mer konturerad så den blev mer behaglig att stå med. Fender lyssnar till kritiken men istället för att jobba vidare på Telecasterdesignen, så beslutar han att behålla Telecastern som den är och går istället igång med att utveckla en ny gitarr som tacklar dessa kritikpunkter. Resultatet blev Stratocastern som Fender lanserar i 53/54. Fenders Stratocaster blir den första elgitarren med tre mikrofoner, vibratosystem med fjäderdrag och med konturerad kropp. Den ursprungliga modellen var byggd med en kropp i ask varpå det var monterat en lönnhals med en 21-bands lönn-greppbräda och den var redan i 1954 utrustad med de Kluson stämskruvar som idag fortfarande kan hittas på utvalda Stratocastermodeller. Stratocastern var de första många åren utrustad med en 3-positions pickupväljare som bara gav möjlighet att välja de 3 mikrofoner individuellt, men gitarrister upptäckte snart att det var möjligt att sätta pickupväljaren mellan första och andra position, således att både bridge- och mitt-pickuppen aktiveras, och på samma sätt kunde mitt- och hals-pickuppen aktiveras genom att sätta pickupväljaren mellan andra och tredje position. När två pickupper aktiveras samtidigt, är Stratocastern konstruerad på ett sådant sätt att de kopplas parallellt, vilket leder till ett litet fall i utgångsnivån eftersom en större spänning därmed förs till jord, och eftersom den mittersta pickuppen är spunnen med motsatt polaritet skapar denna pickupkonfiguration en humbucker-effekt som reducerar brusnivån betydligt. Stratocasterns lite torra ljud i ”mellanpositionerna” blir snabbt populär och är idag en essentiell del av det vi känner som Strat-ljudet. Gitarrister som Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan, David Gilmour, Mark Knopfler, Eric Johnson, Scott Thurston, John Mayer och Eric Clapton använder alla flitigt det vi idag känner som position 2 och 4 på pickupväljaren. Det var dock först i 1977 att Fender gick bort från trepositions-väljaren och började utrusta Stratocastern med en 5-positions pickupväljare.

1956 introducerar Fender Stratocastrar med alträs-kroppar och i 1959 utvidgas Stratocaster-sortimentet med rosenträ-greppbräda och det blir möjligt att köpa Stratan i flera färger. 1965 leder Leo Fenders sviktande hälsa till att han säljer Fender till CBS. Det ledeer till ett markant fall i kvaliteten på de Stratocastrar som erbjuds. De sena 60-tals Stratocastrar med sina stora “CBS"-huvud och modellerna från 70-talet med de markanta 3-bults halsarna gör att Stratocastern faller i popularitet. Vi har själva haft möjlighet att prata med en af Fenders anställda från CBS-perioden och han berättade att Fenders samlade produktion av Stratocastrar var nere på 5-7 st. om veckan i 1984. Denna utveckling vänder i 1985 när CBS säljer Fender till en till en grupp bestående av Fenderanställda och CBS egen William Schultz. De nya ägarna är angelägna om att återskapa Stratocastern i dess ursprungliga kvalitet och beslutar att utveckla nya modeller som ska fungera som flaggskepp i Fenders sortiment. Dan Smith och John Page går i tänkeboxen och gör två modeller som samlar de bästa egenskaper från 50- och 60-talets Stratocastrar. Fender lanserar en 1957 Stratocaster med en one-piece lönnhals och en 1962 Stratocaster med rosenträ-greppbräda. Det blir starten på Fenders American Vintage Reissue-serie som utöver de två Stratocastrarna också omfattar en 1952 telecaster, en 1957 Telecaster och en 1962 Precision och Jazz Bass.

1987 lanserar Fender American Standard Stratocaster-serien. Den nya utgåvan var skräddarsydd till moderna gitarrister och var baserad på en design som omfattade en plattare greppbräda, en tunnare halsprofil och ett förbättrat fingerboard. American Standard Stratocastern förbättras löpande och den förblev i produktion till slutet av 2016.

Fender gör i skrivande stund 56 olika Stratocaster-modeller som alla erbjuds i ett otal färger. Antalet modeller variar från år till år men det finns grundläggande fem olika modeller som du bör veta något om.

American Professional Stratocaster

Den ursprungliga American Standard Stratocaster är idag ersatt av American Professional Stratocastern som är den direkta efterkommaren av den ursprungliga Stratocastern från 1954. American Professional Stratocastern är byggd med kropp i alträ varpå det har monterats en lönnhals med en 22-bands greppbräda i antingen lönn eller rosenträ. Den har en 9,5” halsprofil och en modern deep ”C”-hals och är utrustad med Tim Shaw’s V-Mod pickuppar.

American Performer Stratocaster

American Performer Stratocastern är en mera prisbillig utgåva av Stratocastern som dock fortfarande är framställd på Fenders fabrik i USA. Den är också utförd i alträ med en lönnhals och levereras med både lönn och rosenträ-greppbräda. Halsprofilen är en Modern ”C” och pickupparna är Fenders egna Yosemite pickuppar. Performer Stratocastern har fått en glanslackering som inte är helt så snygg som den polyurethan-lackering som Professional Stratocastern är utförd med.

American Elite Stratocaster

American Elite Stratocastern är en Strata som primärt vänder sig till den moderna professionella gitarristen. Den är utförd i utsökt alträ och utrustad med en lönnhals med en 22-bands, lönn- eller ebenholts-greppbräda med jumboband. Både greppbräda och halsprofil är gjorda efter Compound-principen, vilket betyder att greppbräda och hals ändrar form beroende på vilken position på greppbrädan du befinner dig på.

Elite Stratocastern är t.ex. rundare i de första positionerna och blir plattare och plattare ju längre du rör dig upp på greppbrädan. Den levereras med tre 4. gen Fender Noiseless pickuppar och är lackerad i en snygg Satin Polyurethan finish.

American Original

American Original är avlösaren för American Vintage Reissue-serien som vi omtalade tidigare. Denna serie är dedikerad till att återge de mest ikoniska modellerna i Fenders historia. Varje American Original Stratocaster representerar det bästa av det årtionde de representerar. Här får du t.ex. periodkorrekta Pure Vintage pickuppar och elektronik, en autentisk halsprofil, bensadlar och en klassisk nitrocellulosa-lackering. American Original utrustas samtidigt med moderna 5-vägs mikrofonomkopplare och den välkända 9,5" radie greppbräda så moderna gitarrister kan känna sig hemma på en Original Stratocaster.

Fender Player Stratocaster

Fender Player Stratocaster är Fenders prisbilliga utgåva av Stratocaster elgitarren. Den är framställd på Fenders egen fabrik i Baja Mexico och den är utförd efter samme designprinciper som Player-modellens amerikansk producerade familjemedlemmar. Player Stratocaster görs med en alträ-kropp som består av mellan 5 och 7 st. trä som har limmats ihop. Halsen är gjord i lönn och är utrustad med en 22-bands lönn- eller Pau Ferro-greppbräda. Den har en 9,5” radie och en Modern C halsprofil och är utrustad med tre Player Series Alnico 5 pickuppar.