Laddar

Fender Precision Bass

Fender har sina rötter i en affär som Leo Fender grundade i 1938, i Fullerton, Californien. Som utbildad elektroniktekniker livnärde Fender sig genom att reparera radion, skivspelare, förstärkare, högtalarsystem, musikinstrumentförstärkare samt genom försäljning och uthyrning av PA-system som Fender själv designade och byggde. Leo blev fascinerad av de designfel som dåtidens musikinstrumentförstärkare hade, och började själv bygga och modifiera förstärkare. I början av 40-talet började Fender att designa och sälja sina egna musikinstrument.

Fenders Precision Bass, är en elbas som på många sätt är ännu mer revolutionerande än Telecastern. Tillsammans med Precision Bassen lanserads Fender Bassman-förstärkaren som inte bara blir populär bland basister men som i lika hög grad används av elgitarrister.

1 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

1 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Big Bands hade gått ur modet efter andra världskriget och avlöstes av små band som spelade boogie-woogie, rhythm & blues, western swing och honky-tonk. Basistens föredragna instrument då, kontrabasen, kom i den förbindelsen i problem eftersom den var for stor och ohanterbar och den kunde inte spela tillräckligt högt för att kunna följa med de nya elektriska instrumenten. Fender designade Precision Bassen med hänsyn på att överkomma dessa problem. Med utgångspunkt i Telecastern designar han, i 1951, en 4-strängad elbas som är utrustad med band så att basisten lättare kan träffa tonerna än som var möjligt på den bandlösa kontrabasen, härav namnet "Precision". Precision Bassen levererar en mera solid och hårdare ton än kontrabasen, vilket passar perfekt till dåtidens populärmusik.

1957 omdesignar Fender Precision Bassen utifrån de erfarenheter han har gjort sig med Stratocastern som han lanserade i 1954. Precision Bassen får nu den form vi känner idag med det klassiska ”Strata”-huvudet, en rundare hals/kropp-samling och den spiltcoil p-bass pickup som Precision Bassen fortfarande har idag. Efterföljande blir det i 1959 möjligt att köpa Precision basar med rosenträ-greppbräda.
Fender gör i skrivande stund 19 olika utgåvor av Precision Bassen som alla erbjuds i ett otal färger. Antalet modeller varierar från år till år men det finns grundläggade fem olika modeller som du bör veta något om.

American Professional Precision som är den direkta efterkommaren av Precision Bassen från 1959. American Professional Precision är byggd med kropp i alträ varpå det har monterats en lönnhals med en 20-bands greppbräda i antingen lönn eller rosenträ. Den har en 9,5” radie och en 1963 C-halsprofil och är utrustad med Michael Bump V-Mod pickuppar.

American Performer Precision är en mera prisbillig utgåva av Precision Bassen som dock fortfarande framställs på Fenders fabrik i USA. Den är också utförd i alträ med en lönnhals och levereras med både lönn- och rosenträ-greppbräda. Halsprofilen är en Modern ”C” och den är utrustad med to Yosemite pickuppar. Performer Precision har fått en glanslackering som inte är helt så snygg som den polyurethan-lackering som Professional Precision är utförd med.

American Elite Precision är en P-bas som primärt vänder sig till den moderna professionella basisten. Den är utförd i utsökt alträ och utrustad med en lönnhals med en 21-bands, lönn- eller ebenholts-greppbräda med jumboband. Både greppbräda och halsprofil är gjorda efter Compound-principen vilket betyder att greppbräda och hals ändrar form beroende på vilken position på greppbrädan du befinner dig på. Elite Precision är t.ex. rundare i de första positionerna och blir plattare och plattare ju längre du rör dig upp på greppbrädan. Den levereras med tre 4. gen Fender Noiseless pickuppar som är förbundna till en 18-Volt förförstärkare med aktiv 3-bands eq. och är lackerad i en snygg Satin Polyurethan finish.

American Original är avlösaren för American Vintage Reissue-serien. Denna serie är dedikerad till att återge de mest ikoniska modellerna i Fenders historia. Varje American Original Precision representerar det bästa av det årtionde de representerar. Här får du t.ex. periodkorrekta Pure Vintage pickuppar och elektronik, en autentisk halsprofil, bensadlar och en klassisk nitrocellulosa-lackering.

Fender Player Precision är Fenders prisbilliga utgåva av Precision Bassen. Den är framställd på Fenders egen fabrik i Baja Mexico och den är utförd efter samma designprinciper som Player-modellens amerikansk producerade familjemedlemmar. Player Precision görs med en alträ-kropp som består av mellan 5 och 7 st. trä som har limmats ihop. Halsen är gjord i lönn och är utrustad med en 20-bands lönn- eller Pau Ferro-greppbräda. Den har en 9,5” radie och en Modern C halsprofil och är utrustad med en Player Series Alnico 5 P-bass pickup.