Laddar

Fender Jazz Bass

Fender har sina rötter i en affär som Leo Fender grundade i 1938, i Fullerton, Californien. Som utbildad elektroniktekniker livnärde Fender sig genom att reparera radion, skivspelare, förstärkare, högtalarsystem, musikinstrumentförstärkare samt genom försäljning och uthyrning av PA-system som Fender själv designade och byggde. Leo blev fascinerad av de designfel som dåtidens musikinstrumentförstärkare hade, och började själv bygga och modifiera förstärkare. I början av 40-talet började Fender att designa och sälja sina egna musikinstrument.

Inga produkter hittades

Big Bands hade gått ur modet efter andra världskriget och avlöstes av små band som spelade boogie-woogie, rhythm & blues, western swing och honky-tonk. Basistens föredragna instrument då, kontrabasen, kom i den förbindelsen i problem eftersom den var for stor och ohanterbar och den kunde inte spela tillräckligt högt för att kunna följa med de nya elektriska instrumenten. Fender designade Precision Bassen med hänsyn på att överkomma dessa problem, och den blir en stor succé men den får ett svagt mottagande bland Jazzbassisterne. I slutet av 50-talet måste Fender erkänna att hans elbasar inte riktigt har fått fatt i jazzmusikerna, och han går därför igång med att utveckla en ny elbas som han lanserar i 1960. Och Jazz Bassen träffar mitt i prick. Fenders Jazz Bass har fått en offset kroppsform, så den är mer behaglig att spela på när basisten sitter ner. Och den är, i motsats till Precision Bassen, utrustad med 2 mikrofoner, volymkontroll på varje mikrofon och den får en bredare hals. Jazz Bassen har, jämfört med Precision-modellen, en ljusare ton med mera diskant och mellanton och den blir snabbt populär bland 60-talets elbasister.

Fender gör i skrivande stund 26 olika utgåvor av Jazz Bassen som alla erbjuds i ett otal färger. Antalet modeller varierar från år till år men det finns grundläggade fem olika modeller som du bör veta något om.

American Professional Jazz Bass

American Professional Jazz Bass som är den direkta efterkommaren av Jazz Bassen från 1960. American Professional Jazz Bass är byggd med kropp i alträ varpå det har monterats en lönnhals med en 20-bands greppbräda i antingen lönn eller rosenträ. Den har en 9,5” radie och en Slim C halsprofil och är utrustad med Michael Bump V-Mod pickuppar.

American Performer Jazz Bass

American Performer Jazz Bass är en mera prisbillig utgåva av Jazz Bassen som dock fortfarande framställs på Fenders fabrik i USA. Den är också utförd i alträ med en lönnhals och levereras med både lönn- och rosenträ-greppbräda. Halsprofilen är en Modern ”C” och den är utrustad med två Yosemite pickuppar. Performer Jazz Bass har fått en lackering som inte är helt så snygg som den polyurethan-lackering som Professional Jazz Bass är utförd med.

American Elite Jazz Bass

American Elite Jazz Bass är en P-bas som primärt vänder sig till den moderna professionella basisten. Den är utförd i utsökt alträ och utrustad med en lönnhals med en 21-bands, lönn- eller ebenholts-greppbräda med jumboband. Både greppbräda och halsprofil är gjorda efter Compound-principen vilket betyder att greppbräda och hals ändrar form beroende på vilken position på greppbrädan du befinner dig på. Elite Jazz Bass är t.ex. rundare i de första positionerna och blir plattare och plattare ju längre du rör dig upp på greppbrädan. Den levereras med tre 4. gen Fender Noiseless pickuppar som är förbundna till en 18-Volt förförstärkare med aktiv 3-bands eq. och är lackerad i en snygg Satin Polyurethan finish.
American Original är avlösaren för American Vintage Reissue-serien. Denna serie är dedikerad till att återge de mest ikoniska modellerna i Fenders historia. Varje American Original Precision representerar det bästa av det årtionde de representerar. Här får du t.ex. periodkorrekta Pure Vintage pickuppar och elektronik, en autentisk halsprofil, bensadlar och en klassisk nitrocellulosa-lackering.

Fender Player Jazz Bass

Fender Player Jazz Bass är Fenders prisbilliga utgåva av Jazz Bassen. Den är framställd på Fenders egen fabrik i Baja, Mexico och den är utförd efter samma designprinciper som Player-modellens amerikansk producerade familjemedlemmar. Player Jazz Bass görs med en alträ-kropp som består av mellan 5 och 7 st. trä som har limmats ihop. Halsen är gjord i lönn och är utrustad med en 20-bands lönn- eller Pau Ferro-greppbräda. Den har en 9,5” radie och en Modern C halsprofil och är utrustad med en Player Series Alnico 5 J-bass pickuppar.