Laddar

Fender Squier

Jerome Bonaparte Squier livnär sig i slutniet av 1800-talet som skomakare och bonde medan han också bygger och reparerar violiner. Hans violiner blir idag betraktade som några av de bästa exponenterna för den amerikanska violinbyggartraditionen och en Squier violin är idag en eftertraktad och kostsam investering. De bästa violinsträngarna gjordes den gången i europa och Squier beslutar att försöka sig på att göra sina egna handspunnna strängar, och hans strängar blir så efterfrågade att han i en period producerar hela 1000 strängar om dagen. Han börjar också göra banjo- och gitarrsträngar, och hans strängar distriburas och säljs i hela USA. På 1930-talet börjar Squier göra strängar till de nya elektriska instrumenten, och på 1950-talet levererar Squier strängar till Leo Fender och hans lite ovanliga nya elektriska gitarrer och basar. 1963 blir Squier officiellt leverantör av Fendersträngar och i början av 1965 köper Fender Squier, kort före han är tvungen att sälja Fender till CBS på grund av sin sviktande hälsa. Squier fortsätter som strängfabrikant fram till 1975 när CBS beslutar att sälja strängar under Fender-namnet. 

4 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

4 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Det billiga alternativet till Fender

I slutet av 70- och i början av 80-talet är Fender utsatt för en våldsam konkurrens från Japansk-producerade Fenderkopior, bl.a. från Tokai, Greco och Fernandes, og Fender beslutar att möta denna stigande konkurrens genom att själv påbörja en produktion i Japan. Fender ingår ett avtal med Yamano Gakki (senare Epiphone), Kanda Shokai (Greco) och FujiGen och kastar i 1982 de första Squier-elgitarrerna på marknaden.

Squier gör idag stränginstrument i Korea, China och Indonesien, där de framställer elgitarrer och elbasar som är baserade på Fenders originala designs.