Laddar

Roland el-klaver

När det handlar om elektronik och musikinstrument så finns det ingen som har satt ett så stort avtryck på musikbranschen som Roland. Roland blev grundlagt i 1972 och redan under de första par åren uttänker de en stor mängd musikutrustning som flyttade gränserna för vad som var möjligt.

Rolands ambition om att bygga det ultimativa elpianot börjar redan i 1973. På den tidpunkten finns den teknologi som ligger bakom ett elpiano helt enkelt inte och Roland är därför tvungna att uppfinna elpianot helt från grunden. Roland EP-10 blir det första rent elektroniska elpianot och redan 1974 lanserar Roland världens första anslagskänsliga och 100% elektroniska elpiano, EP-30. Världens första stående elpiano til hemmabruk utvecklas och lanseras av Roland i 1975 och det blir starten på Rolands HP-serie av elpianon. Det första HP elpianot är utrustat med hammer-action klaviatur, träkabinett och 2 pedaler som är integrerade i kabinettet. Roland förbättrar upp genom 70-talet HP elpianot och i 1981 lanseras en kompakt version och i 1983 lanseras världens första elpiano med MIDI , HP-400.

4 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

4 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Historien om Rolands elektriska piano

1986 blir ett avgörande år for Roland elpianots utveckling. Trots de stora framsteg som Roland hade uppnått så var det fortfarande svårt att producera ett elpiano som hade ett realistiskt pianoljud. Med RD-1000 elpianot övervinner Roland emellertid en rad av de utmaningar som dåtidens producenter av elpianon måste kämpa med. RD-1000 är byggt på Structured Adaptive Synthesis (SAS), där klaviaturet delas upp i 30 zoner, där varje zon har sin egen individuella klang baserad på tonhöjd, briljans och harmoniska innehåll. RD-1000 blir ett stort framsteg inom elpiano-realism och redan 1987 ser vi de första HP elpianon som är byggda på SAS-teknologi.

På 90-talet lanserar Roland en rad nyheter som ett transportabelt elpiano med viktade tangenter och utan fjädrar (vilket ger en bättre spelkänsla) och Rolands första Grand elpiano som är byggt på en flygeldesign. Det är också på 90-talet vi ser de första elpianona med floppy disk och elpianon med stora LCD-displayer gör sina intåg.

I 2009 presenterar Roland oss för deras V-Piano, som är det första digitala pianot som uteslutande är byggt på fysisk modellingteknologi, och det blir början på Rolands framsteg inom fysisk modelling. Ett av de viktigaste tilltagen det sista årtiondet har varit Rolands SuperNATURAL-teknologi, som ligger bakom deras fenomenalt realistiska pianoljud. SuperNATURAL ljudmotorn bryter med begränsningarna med PCM sampling genom att kombinera non-looping-ljud med banbrytande fysisk modelling och gör det möjligt att skapa smidiga, dynamiska och uttrycksfulla pianoljud. SuperNATURAL-teknologin är idag ett centralt element i Rolands elpianon men det förnämaste exemplet på vad SuperNATURAL kan göra är Rolands LX-serie elpianon, där Roland kombinerar SuperNATURAL med ett 4 till 8 högtalars akustisk projektionssystem som skapar en rik och nyanserad pianoupplevelse som är helt oöverträffad.