Laddar

Electro Harmonix

"Det är lite ironiskt att gitarrvärldens mest ikoniska produkter har skapats och uttänkts av eldsjälar som inte spelade gitarr. Marshall-forstärkere är således skapta av en trummis, Fender elgitarrer och elbasar är uttänkta av en elektronikmekaniker och det är en pianist och keyboardist som står bakom Electro-Harmonix.

Mike Matthews kommer från ett jobb som försäljare hos IBM men han letar efter ett sätt varpå han kan kombinera sitt intresse för musik med sitt arbetsliv. I den förbindelsen kommer han i kontakt med uppfinnaren och elektronikingenjören Robert Myer och tillsammans konstruerar de en av de första Electro Harmonix-pedalerna, LPB-1, en line booster.

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

2 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Den ikoniska Big Muff från Electro Harmonix

1969 lanserar de Electro Harmonix’ mest ikoniska pedal, Big Muff Pi distortion/sustainer, vars ljud är så stort att den idag har imiterats och kopierats av nästan alla pedalproducenter.

Upp genom 1970-talet etablerar Electro Harmonix sig som en pionjär och ledande producent av gitarreffektpedaler. Electro Harmonix var den förste producent som lyckades att göra billiga och överkomliga effektpedaler till gitarrister och basister, bl.a. den första flanger-pedalen, Electric Mistress, den första analoga delay-pedalen utan rörliga delar, Memory Man, den första gitarr-synthesizern i pedalform, Micro Synthesizer och den första rörbaserade distortion-pedalen, Hot Tubes. 1980 utvecklar och framställer Electro Harmonix också en av de första digitale delay/looper-pedalerna, 16-Second Digital Delay.

I mitten av 80-talet slutar Electro-Harmonix med att göra pedaler och börjar istället sälja vakuumrör till elgitarrförstärkare. Men i mitten av 90-talet blir de gamla 70-tals Electro Harmonix-pedalerna enormt eftertraktade och Electro Harmonix beslutar därför att återskapa de populära gamla pedalerna igen, bl.a. Big Muff Pi och Small Stone. I 2002 börjar Electro Harmonix designa helt nya pedaler och nya kreationer som POG Polyphonic Octave Generator, the Freeze Sound Retainer, hela “9” Serien, bestående av B9, C9, Key9, Mel9 och Synth9 keyboard-emulator-pedalerna, demonstrerar att Electro Harmonix inte har förlorat deras talang för att producera unika och innovativa pedaler.