Laddar

Charvel

Med namn som Van Halen, Bon Jovi och Ozzy Osbourne bakom sig, står Charvel även idag fortfarande som ett starkt och ikoniskt gitarrbrand. Charvel skapades under 70-talet, och byggde momentum och popularitet upp genom 80-talet, med hjälp av association med namnen ovan.

5 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

5 produkt(er)

Sida 1 av 1

Fallande ordning

Ögongodis

Charvel gitarrer är bl.a. kända för en god kombination av hög kvalitet, och gitarrer som är coola att se på. Tar du en Charvel gitarr med på scenen, kan du vara säker på att märkas och skilja dig från mängden – och om du gärna vill vara en stjärna, kan detta kanske vara rätta vägen för dig.

Kvalitet ligger i Charvels DNA

Charvel skapades av Wayne Charvel, som på tidigt 70-tal jobbade för Fender i tre år, varefter han startade "Charvel's Gitarr Repair" i 1974, där han reparerade Fendergitarrer med utgången garanti och bringade livet tillbaka i dem. Hans butik fick ett bra omdöme för att både göra reparationer av hög kvalitet, och möjligheterna att uppgradera sin gitarr med hans egna delar, eller ge den en custom finish – han skämde bort instrumenten.

Marknadskrafterna kämpar

Det var dock en fråga om tid innan företag från Asien började kopiera hans gitarrdelar för att sälja dem mycket billigare. Charvels motdrag var att bygga hela gitarrer från början, som konstruerades med träkomponenter outsourcade till Mesa Boogie och Schecter gitarrkroppar, och olika eftermarknadskomponenter – varav en del antagligen härstammar från samma asiatiska företag som i förste omgången stängde Wayne Charvels första företag. På så vis vänder Charvel alltså ett fiasko till succé, men behåller sitt ursprungliga DNA med egna gitarrdelar av hög kvalitet.

Wayne Charvel säljer till Grover Jackson

I 1978 säljer Wayne Charvel sitt gitarrföretag till Grover Jackson, som tar in företaget i en ny era där man, utöver kvaliteten på gitarrerna, också ska fokusera på den estetiska rockstar-faktorn – här samarbetas bl.a. med Randy Rhoads från Ozzy Osbournes dåvarande band. Det är här några av de mest ikoniska gitarrerna produceras hos Charvel.