Snabb leverans
30 dagars returrätt
Frakt från 59 SEK
Tillbaka till översikten

Nybörjar gitarr

För en nybörjare inom gitarrspel kan det verka som en överväldigande uppgift att välja en gitarr, men lyckligtvis kan vi på DanGuitar hjälpa dig att komma igång med vår omfattande guide till den bästa nybörjargitarren. Vi rekommenderar alltid att du börjar med att fundera över vad du ska använda gitarren till och vilken spelstil du vill börja din musikaliska resa med. Därför hittar du mycket information om de olika gitarrtyperna och vad som kännetecknar dem längre ner i inlägget.

En snabb guide till nybörjargitarren

Gitartyp Fördelar Nackdelar
Spansk gitarr
 • Mjuk mot fingrarna
 • Fokus på fingerplockning
 • Lämplig för klassisk musik
 • Begränsad mångsidighet
 • Mindre projektion av ljud
Westerngitarr
 • Mångsidig och populär
 • Lätt att lära sig bemästra
 • Robust konstruktion
 • Storlek och vikt
 • Strängar kan orsaka ömhet i fingrarna
Elgitarr
 • Justerbar volym
 • Olika ljud effekter
 • Lätt att spela på
 • Kräver förstärkare och tillbehör
 • Mindre akustisk upplevelse

Om du är nybörjare kan du också alltid läsa vår guide för att lära dig att spela gitarr.

Spansk gitarr - även känd som en klassisk gitarr

Om du är intresserad av ett mjukt, fylligt ljud utan stora variationer är den spanska gitarren något för dig. Den kan användas både för solospel och melodispel för att ackompanjera en klassisk orkester, men dess härliga ljud används också ofta inom pop- och folkmusik samt flamenco. Strängarna på en klassisk gitarr är gjorda av nylon, vilket är mjukt att spela på och idealiskt för nybörjare, då man annars kan få ont i fingrarna av stålsträngar. Den har också en bred greppbräda och används ofta för fingerplockningstekniken, vilket är en uppenbar teknik att lära sig om du vill utveckla din fingers styrka och koordination.

Klassiska gitarrer har sedan 1500-talet varit Spaniens nationalinstrument, men som tidigare nämnts är det ett instrument som tros ha utvecklats från stränginstrument från hela Medelhavsområdet. Du kan till exempel se likheter mellan den spanska gitarren och den europeiska lutan, den sydeuropeiska vihuela och den grekiska kithara, även känd som cithara på latin.

Den spanska gitarren eller den klassiska gitarren är på ett sätt gitarrformens "ursprungliga" form, även om den naturligtvis också har utvecklats genom tiderna. Ända fram till andra världskriget användes till exempel djurtarmar för att göra strängarna, där man först bytte till nylonsträngar runt 1948 när Albert Augustine startade produktionen av nylon i New York.

En spansk gitarr är vanligtvis helt akustisk, men det finns också halvakustiska spanska gitarrer och andra specialmodeller.

Den ultimata akustiska gitarren: Westerngitarren

Om du vill ha en gitarr som är känd för sin mångsidighet och popularitet bör du definitivt välja en westerngitarr som din nybörjargitarr. Den har en bred greppbräda och lägre stränghöjd, vilket gör den mycket enkel för nybörjare eftersom du enkelt kan greppa ackord och spela grundläggande melodier. En westerngitarr är vanligtvis byggd av trä av hög kvalitet, vilket gör den extra robust. Den här typen av gitarr passar bra för genrer som folk, rock, blues eller country.

Westerngitarren började i Nordamerika tidigt på 1600-talet och är en blandning av formen på den ursprungliga spanska gitarren och strängarna på den europeiska systern. Därför är det en gitarr med stålsträngar och har en något hårdare och ljusare klang jämfört med en spansk gitarr.

Du kan få en westerngitarr i många olika konstruktioner, där form och storlek varierar, och det är också möjligt att mensuren eller skalalängden kan vara kortare eller längre. Vanligtvis kommer mensuren på en westerngitarr att vara cirka 62 till 65 cm, och det är viktigt att notera att storleken har stor påverkan på hur det är att spela på gitarren. Om du till exempel köper en barnmodell i halv storlek kommer det att vara stor skillnad i ljudet när du jämför det med en fullstor gitarr eller en med en längre mensur.

Den mest kända formen av westerngitarr är den så kallade Dreadnought, som utvecklades för återförsäljaren Ditson 1916 och senare förfinades av företaget Martin Guitars, som lanserade den under eget namn 1931. Dreadnought-gitarrerna är uppkallade efter det brittiska slagskeppet med samma namn, som betyder "frukta inget" - något som skulle symbolisera gitarrernas styrka både när det gäller ljud och hållbarhet. Trots att Martin Guitars försökte göra Dreadnought-gitarrerna till sina egna används namnet idag för att definiera en specifik gitarrmodell.

Förutom Dreadnought-gitarrer finns det självklart även andra kända former av westerngitarrer, såsom:

 • 00 eller Grand Concert: En westerngitarr som mest liknar den spanska gitarren i form. Den har en något mindre kropp och passar bra för unga och små gitarrister eller för att resa med. Det är en form som är nära kopplad till den akustiska blues-traditionen från början av 1900-talet, och det är den här typen av gitarr som Grammy Award-vinnande bluesmusikern Keb' Mo' spelar.
 • Grand Auditorium eller 000: En gitarr som är något större än 00-formen och som ibland har en konvex baksida för att öka ljudkammarens volym. Det är en gitarrform som ger högre ljud än sin mindre släkting. Eric Claptons signaturmodell från Martin är en Grand Auditorium-gitarr.
 • Jumbo: Ja, namnet säger allt. Den här stora gitarrformen utvecklades av Gibson, som lanserade sin första Jumbo-gitarr 1934. Det är en gitarr med mycket bas och bra ljud, och den har blivit mycket använd av världsberömda musiker som Bob Dylan och Bruce Springsteen.

Elgitarr

I modern musik är det oftast ljudet från den elektriska gitarren som du kommer att höra genom högtalaren. Själva elgitarren genererar inte mycket ljud, men så snart den är ansluten till en förstärkare öppnar det upp för en värld av musikstilar som rock, pop, R&B, blues, country och jazz. En elektrisk gitarr är utrustad med en pickup som fångar upp vibrationerna från strängarna och omvandlar dem till elektriska signaler. Elgitarren har använts av världsberömda gitarrister som Jimi Hendrix, Les Paul och Eric Clapton, för att nämna tre ikoner.

Elgitarrer används i många olika musikgenrer och kan låta precis som du vill beroende på ditt val av förstärkare eller effektpedaler. Det är framför allt pickup-typen i gitarren som har störst påverkan på ljudet, och det är viktigt att vara medveten om vilken typ av pickup som finns i gitarren när du köper en elektrisk gitarr.

Vissa elektriska gitarrer är ihåliga och har en resonanskammare med ljudhål. Dessa kallas "semi-ihåliga" på engelska, och det finns egentligen ingen svensk term för denna konstruktion. Den ser vanligtvis ut som en notsymbol - en "F-nyckel" utskuren i gitarrtoppen så att man kan se att kroppen är ihålig. Gitarristen Noel Gallagher från Oasis använder denna gitartyp, och BB Kings berömda gitarr Lucille är också en semi-ihålig modell.

Hela syftet med den elektriska gitarren var enkelt: gitarrister behövde en gitarr som kunde göra mycket ljud. Den moderna elektriska gitarren som vi känner den började runt 1936 när Charlie Christian, en amerikansk jazzgitarrist, spelade på en akustisk gitarr med en ansluten pickup. Denna modell utvecklades av George Beauchamp med hjälp av Adolph Rickenbacker, men den elektriska gitarren började först att masseprouceras mot slutet av 1940-talet när Fender lanserade den ikoniska Telecaster.

Vad kostar en gitarr för nybörjare?

Hos DanGuitar har vi ett stort utbud av nybörjargitarrer i alla typer, former och storlekar, och därför varierar priset mycket beroende på dina behov. En gitarr kan kosta så lite som 700-800 kronor, men du kan också enkelt komma upp i flera tusen om du vill ha en specialutgåva av gitarr. Under varje gitartyp har vi till exempel gett några exempel på vilka gitarrmodeller som enligt oss passar bäst för nybörjare, men du är alltid välkommen att utforska resten av vårt utbud, eller så kan du kontakta oss för personlig vägledning - och detta kan du göra antingen genom att skicka ett e-postmeddelande till oss på info@danguitar.se eller ringa till telefonnummer 031-311 3300. Så är vi redo att hjälpa dig!

Andra gitartyper

Om du är intresserad av en mer speciell gitartyp har vi självklart också skapat en översikt över mer speciella gitartyper nedan. Så fortsätt att läsa om du är intresserad av till exempel en Parlor-gitarr eller en Variax-modell.

12-strängad gitarr

En 12-strängad gitarr är en typ av gitarr med stålträngar - precis som en westerngitarr - och har, som namnet antyder, 12 strängar. Strängarna är arrangerade i par som spelas tillsammans, där en sträng producerar en mycket hög och ljus ton som är precis en oktav högre än sin "partner". Det är en gitarr som främst lämpar sig för ackordspelet och ger ett mycket fylligt, nästan klingande ljud med fokus på de höga registren. En 12-strängad gitarr är inte lämplig för nybörjare eftersom den kan vara svår att spela på.

Resonator

Resonatorgitarrer utvecklades för orkesterbruk i USA på 1920-talet. Det är en westerngitarr som är konstruerad så att ljudet förstärks akustiskt av en eller flera "koner" inne i gitarrkroppen. Tanken är att gitarrer på detta sätt ska kunna spela högre så att de kan konkurrera med andra instrument i en orkester. Gitarrkroppen är oftast gjord av metall.

En resonator är känd för sin metalliska, nästan banjoliknande ljud - och används särskilt mycket inom genrer som bluegrass och akustisk blues, och det är också idealiskt för att spela slidegitarr.

Semi-akustisk

En akustisk gitarr kan vara antingen hel- eller halvakustisk. Den akustiska gitarren fungerar utan förstärkare - bara med det ljud som kommer från gitarrkroppen. Vissa akustiska gitarrer är dock också utrustade med en viss typ av pickup och kanske en förförstärkare så att de med en kabel kan anslutas till en förstärkare, en dator eller en mixer - beroende på behov. En modern gitarr med inbyggd pickup och förstärkare innehåller nästan alltid en stämapparat som kan hjälpa till att stämma gitarren och tala om om strängarna behöver stämmas upp eller ned.

Det finns olika typer av elektronik och pickuper för akustiska gitarrer. Vissa har en kontrollpanel och knappar på gitarrtoppen, medan andra har den inbyggd i ljudhålet. De flesta semi-akustiska gitarrer använder en piezo-pickup som fångar upp vibrationerna vid stolen där strängarna är fästa vid gitarrkroppen. Dyrare modeller kan vara utrustade med en mikrofon inne i gitarrkroppen, vilket ger en ännu mer naturlig återgivning av gitarrljudet. Moderndag, semi-akustiska gitarrer har nästan alltid en inbyggd stämapparat.

Parlor- och 12-bands gitarrer

Om du vill ha en westerngitarr med lite mindre kropp bör du överväga en i parlor-formen, som påminner mycket om en spansk gitarr i utseende och konstruktion. Formen ger ett tydligare ljud med en tydligt definierad och ibland varm mellanton och bra diskant, medan volymen och bastonerna är något mindre än på större gitarrer. Det är en gitarrtyp som har kommit att förknippas med tidiga bluesmusiker i USA:s söder - kanske för att storleken passar bra för en resande musiker. En parlor-gitarr är mycket lämplig för fingerplock och anslag av färre toner åt gången, eftersom ljudet är så klart och väldefinierat, och den används särskilt av nybörjare och mindre gitarrister idag.

Om du vill hitta en gitarr i parlor-form är det viktigt att vara medveten om att vissa gitarrföretag har valt att ge den ett annat namn - till exempel kallar Martin Guitar den för en konsertgitarr, medan Takamine har lanserat sin version under namnet New York.

En särskild grupp av parlor-gitarrer är de där halsen möter gitarrkroppen precis runt 12:e bandet, där det normalt finns 14 fria band på halsen. Konstruktionen innebär emellertid att en större del av strängvibrationerna flyttas in i gitarrkroppen. Det ger högre volym än kroppens storlek rättfärdigar och ännu mer punch i mittenfrekvenserna. En 12-bands gitarr passar mycket bra för ragtime eller akustisk blues, men går också bra genom i mixen när man spelar tillsammans med andra.